Protsess
Me valmistame õli nii,
nagu seda tehti 100 ja 200 aastat tagasi.

See on lihtne mehhaaniline seemnete ja pähklite pressimine.
Muidugi on tehnika ja materjalid ajaga muutunud – need on nüüd kaasaegsemad ja kvaliteetsemad.

Kuid põhimõte on jäänud samaks: toota ehtsat, elavat õli, mis säilitab kõik looduslikud omadused.
Kogu protsess näeb välja järgmiselt:

1.
Seemned või pähklid pannakse väikesesse tünnikesse.
Tünn koosneb kolmest osast: põhi, pressitünn ja ülemine kaas. Tünnid on valmistatud kaprolonist, mis on kaasaegne toidutööstuses ja meditsiinis kasutatav inertne materjal, mis ei ima lõhnu ega vedelikke.

2.
Tünni sisse asetatakse toiduainetööstuses kasutatav filterkangas ja puistatakse seemned või pähklid. Ühte tünni mahub umbes 2 kg seemneid.

3.
Tünn suletakse kaanega.

4.
Tünn asetatakse hüdraulilise pressi alla, mille survevõimsus on 54 tonni.

5.
Kõrge rõhu all hakkab press aeglaselt, tilkhaaval õli seemnetest välja pigistama.
Sellise protsessi puhul:
Miks see on oluline?
Eriti linaseemne puhul põhjustab kuumutamine polüküllastumata rasvhapete ja teatud vitamiinide lagunemist ning valgustruktuuri muutumist (denaturatsiooni). Lisaks ei puutu meie õli mitte üheski tootmisetapis kokku metalliga. See hoiab ära oksüdeerumise, kuna metall on oksüdatsiooniprotsesside katalüsaator. Just tänu neile lihtsatele, kuid väga olulistele põhimõtetele on meie õli elav. Kõik mineraalid, vitamiinid ja kasulikud toitained, mille loodus on seemnetesse ja pähklitesse pannud, on meie õlis säilinud.

